W czym serwować sałatki?

03.04.21

Od kilku dni mamy już wiosnę.

Jak co roku wizja pięknej, słonecznej pogody motywuje nas do zdrowego odżywiania i zwiększenia ilości warzyw w diecie.

W tym wpisie podpowiemy Wam, jakich opakowań i naczyń jednorazowych można używać do serwowania sałatek w Waszych restauracjach.

W co zapakować sałatki na wynos?

Pandemia Covid-19 i możliwość sprzedawania posiłków tylko na wynos postawiła branżę gastronomiczną przed dużym wyzwaniem. Dania, w tym zdrowe sałatki i surówki trzeba zapakować tak, by nie uległy uszkodzeniu podczas transportu i po kilku lub kilkunastu minutach wciąż wyglądały bardzo apetycznie.

Na rynku dostępne są pojemniki z plastiku, styropianu, tektury i trzciny cukrowej. W Pure Planet oferujemy Wam opakowania przyjazne środowisku – pudełka z trzciny cukrowej i miski oraz pojemniki z tektury. Dopasowane do nich wieczka zabezpieczają potrawy na czas transportu.

Ekologiczne pudełka z tektury

W naszej ofercie znajdziecie kilka rozmiarów opakowań z tektury idealnych do zapakowania sałatek. Tak zwane Lunch Boxy i Salad Boxy występują w rozmiarach:

  • 500ml.
  • 750ml.
  • 1000ml.
  • 1600ml.

Są wykonane z tektury ze świeżych włókien drzewnych (a nie z makulatury). Dzięki temu nawet bez dodatkowej bariery z plastiku lub bioplastiku doskonale nadają się do sałatek sprzedawanych na wynos. Są wykonane z jednego, dużego kawałka tektury, a w kształt pudełka formowane dzięki bocznym zakładkom. To doskonale zabezpiecza przed wyciekaniem sosu. Są zamykane górnymi, zaginanymi skrzydełkami. Przed otwarciem zabezpiecza je specjalnie wykrojony haczyk.

Te tekturowe pudełka są w pełni ekologiczne, po użyciu można je wyrzucić do śmieci papierowych lub na kompost. Łatwo się zgniatają i drą. Od nas już tylko zależy jak mało miejsca będą zajmowały w koszu na śmieci.

Opakowania z trzciny cukrowej

Pudełka z pulpy powstałej z trzciny cukrowej są kolejną alternatywą do plastikowych i styropianowych pojemników. To niesamowite jak ta mocno sprasowana pulpa nadaje się do sałatek polanych dressingiem i obiadowych surówek. Występują w tak wielu rozmiarach i kształtach, że z pewnością znajdziecie u nas opakowanie idealne do Waszych sałatek.

Opakowania z trzciny cukrowej są w pełni kompostowalne. W sprzyjających warunkach (odpowiednia temperatura i wilgotność) rozkładają się w ciągu 6 miesięcy. Nie zalegają więc na wysypiskach śmieci jak plastik, a wyrzucone do kompostu stanowią prawdziwy rarytas dla mikroorganizmów i dżdżownic żywiących się między innymi celulozą.

Na poniższych zdjęciach możecie zobaczyć skrojone, wilgotne od soku warzywa i pudełko z trzciny cukrowej bezpośrednio po nałożeniu dania i 12 godzin później.  Po tak długim czasie opakowanie nadal było na tyle sztywne, by postawione na wąskim denku od szklanki nawet się nie ugięło.

Nie namawiamy Was do tak długiego powstrzymywania się od jedzenia, dlatego sami pokazujemy Wam jak bardzo odporne na wilgoć są opakowania z bagassy.

Tekturowe miski do sałatek

Kolejnym opakowaniem przydatnym przy pakowaniu sałatek są tekturowe miski powleczone od środka bioplastikiem lub polietylenem. Ta warstwa jest bardzo cienka, niezauważalna dla ludzkiego oka, jednak na tyle skuteczna by uchronić każdy rodzaj tektury przed nasiąkaniem wilgocią. Jednocześnie bardzo go usztywnia. Pokrywki dedykowane do tych misek wykonane są z PLA lub plastiku z recyklingu. Grube ranty misek oraz odpowiednie wyprofilowanie zapewniają szczelne zamknięcie i doskonale zabezpieczają dania na czas transportu.

Tekturowe miski z powleczeniem są używane nie tylko przez restauracje, ale też przez firmy cateringowe oferujące diety pudełkowe. Jest to rozwiązanie wygodniejsze dla Klienta niż otrzymywanie posiłku w pojemniku ze zgrzewem.  Po nasyceniu pierwszego głodu może on ponownie szczelnie zamknąć pudełko mając pewność, że jego sałatka będzie długo świeża i apetyczna.

Sałatki w restauracyjnym ogródku i plenerze

Ciepłe wiosenne i letnie dni sprzyjają otwieraniu restauracyjnych ogródków. Często też jemy na wolnym powietrzu – na plaży przy jeziorze, na nadmorskim deptaku, na plenerowej imprezie.

Do serwowania sałatek do bezpośredniego spożycia idealnie nadają się pojemniki z tektury oraz miseczki z trzciny cukrowej. Do zalet opakowań z pokrywkami dochodzi kolejna – ich cena jest dużo niższa.  

Dlaczego warto jeść sałatki?

Wszyscy wiemy, że sałatki są bogate w ważne dla organizmu składniki odżywcze i błonnik, zawierają też cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty. Jednocześnie są lekkostrawne i mają niewiele kalorii. Mnogość i dostępność warzyw sprawia, że sałatki nie są nudne i mogą być doskonałym urozmaiceniem wszelkiego rodzaju dań. Kolorowe warzywa są też bardzo dekoracyjne i podnoszą wartość wizualną posiłku. Z tego powodu coraz więcej restauracji włącza je do swojego menu serwując sałatki na miejscu oraz na wynos.

Do śniadań i kolacji popularne są miksy sałat ze zdrowym dressingiem z oliwy i ziół urozmaicone suszonymi pomidorami lub oliwkami. Sałatki, w których dodatkowymi składnikami są sery, jajka lub mięso mogą być też osobnym daniem. I tak stale dużą popularnością cieszy się sałatka grecka, gyrosowa lub Cezara.

Do obiadów popularne są zestawy surówek – z buraczków, marchewki, kapusty. Nie można również zapomnieć o tak popularnej mizerii z ogórków lub pomidorach z cebulką.

Nie ma znaczenia czy serwujesz swoim Klientom sałatki z sosami czy oliwą, vegetariańskie czy z mięsem, warzywne czy owocowe. W ofercie Pure Planet znajdziesz opakowanie dla każdej z nich.

Zapraszamy na zakupy.

-10% na pierwsze zakupy

Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o rabatach, ofertach specjalnych i promocjach jako pierwszy!