Czy ekologiczne pojemniki na wynos są bezpieczne dla środowiska?
Szybkie tempo życia, chęć próbowania nowych dań oraz pandemia wirusa COVID-19 sprawiły, że stale rośnie popularność dań kupowanych na wynos. Każdego dnia miliardy ludzi na świecie zużywają tony opakowań, które przyczyniają się do zanieczyszczania Ziemi. Dlatego rozważając w co zapakować posiłki na wynos, warto wziąć pod uwagę aspekt bezpieczeństwa dla środowiska.
Ekologiczne opakowania do jednorazowego użytku oferowane w sklepie Pure Planet są wykonane z trzciny cukrowej oraz tektury.
Trzcina cukrowa to roślina rosnąca bardzo szybko. Wykorzystywana jest głównie do wytwarzania cukru oraz bioetanolu. Z pozostałości nazywanych pulpą trzcinową lub bagassą produkuje się opakowania cateringowe i jednorazowe naczynia. Jest więc to świetny przykład upcyclingu, procesu polegającego na wtórnym przetworzeniu odpadu, by uzyskać w pełni wartościowe produkty.
Tektura, z której produkowane są jednorazowe opakowania pochodzi najczęściej z terenów, gdzie pozyskiwanie drewna podlega zasadom zrównoważonej gospodarki leśnej. Oznacza to, że ścięcie każdego jednego drzewa automatycznie wymaga posadzenia kilku nowych.
Opakowania z trzciny cukrowej oraz pudełka z tektury są wykonane z odnawialnych zasobów, a po zużyciu w pełni biodegradowalne. W naturalnych warunkach rozkładają się w ciągu kilkudziesięciu dni i nie przyczyniają się do zaśmiecania naszej planety.
Czy ekologiczne pojemniki na wynos są bezpieczne dla zdrowia?
Opakowaniom do żywności stawia się bardzo wysokie wymagania. Regulują je przepisy prawne Parlamentu Europejskiego oraz właściwe dla danego kraju. Określają one normy dotyczące między innymi zakresu oddziaływania na dany produkt spożywczy, czystość mikrobiologiczną oraz przepuszczalność gazów i światła. Wydawałoby się więc, że wszystkie dostępne pojemniki do żywności są bezpieczne dla naszego zdrowia. Najnowsze badania pokazują jednak, że i tak dzielą się one na te bardziej i mniej zalecane. Najwięcej obiekcji budzą oczywiście opakowania plastikowe i styropianowe. Szklane opakowania są bardzo neutralne dla naszego zdrowia, jednak ich stosowanie do dań na wynos ma wiele praktycznych ograniczeń. Najbardziej uniwersalne i godne polecenia są więc pudełka wykonane z tektury oraz trzciny cukrowej. Oba typy charakteryzują się dobrą izolacją cieplną, bezwonnością i nieprzepuszczalnością światła. Jest to bardzo ważne, gdyż wystawianie pożywienia na promienie słoneczne powoduje utratę wartości odżywczych zawartych w żywności, a czasem również zmianę zapachu i smaku.
Czy tekturowe opakowania na jedzenie utrzymują temperaturę?
Opakowania z tektury to doskonały sposób na zapakowanie posiłku, tak by za szybko nie stracił swojej temperatury. Papier charakteryzuje się bardzo niskim przewodnictwem cieplnym, jest więc doskonałym izolatorem. Tekturowe opakowania oferowane przez hurtownię Pure Planet są wykonane z grubej tektury ze świeżych włókien drzewnych – to dodatkowo wzmacnia ich zdolność do utrzymania temperatury posiłku. Wiele restauracji chcąc wzmocnić ten efekt, pakuje np. burgery w dodatkową warstwę folii aluminiowej.
W jakich temperaturach można używać opakowań z trzciny cukrowej?
Produkty z trzciny cukrowej wykonane są z warstwy sprasowanej pulpy pozostałej po tłoczeniu cukru. Ze względu na wysoką odporność na wilgoć, niską oraz wysoką temperaturę bagassa jest doskonałym materiałem do produkcji jednorazowych opakowań na żywność. Opakowania z trzciny są odporne na nasiąkanie (do 12 godzin) oraz na wysoką i niską temperaturę.
Dania spakowane do pudełek z trzciny cukrowej można mrozić. Ich niewątpliwą zaletą, jest też fakt, że można opakowania wraz z posiłkami odgrzewać w mikrofalówce.
Z czego wykonane są ekologiczne słomki?
Za sprawą dyrektywy plastikowej o słomkach do napojów jest bardzo głośno. Od 3 lipca 2021 roku zacznie obowiązywać zakaz produkcji rurek wykonanych z plastiku. Poszukując ich zamienników można trafić na wielorazowe rurki ze szkła, stali szlachetnej i bambusa. Jednak mimo specjalnych czyścików, trudno jest je domyć, by zachować sterylna czystość. Tym bardziej w restauracjach czy hotelach. Dlatego w Pure Planet oferujemy Wam ekologiczny i ekonomiczny, jednorazowy zamiennik – słomki papierowe. Rurki wykonane są ze sprasowanego papieru o niskiej porowatości. Dzięki temu słomki są odporne na nasiąkanie. W zimnych napojach wytrzymują do kilku godzin, w ciepłych – do godziny. W dodatku występują w wielu wzorach i kolorach, dzięki czemu do każdego koloru napoju łatwo można dobrać pasującą do niego słomkę.
Warto też wspomnieć, że papierowe słomki występują w 2 najpopularniejszych rozmiarach – średnicy 6mm i 8mm. Słomki w ramiarze 6 milimetrów są dedykowane do rzadkich napojów. Natomiast rurki w rozmiarze 8 milimetrów są idealne do napojów gęstych – koktajli, shakeów.
Czy ekologiczne opakowania na jedzenie są szczelne?
Mając na uwadze troskę o środowisko wiele restauracji poszukuje alternatywy dla opakowań z plastiku i ze styropianu. Napotykając się na ofertę opakowań tekturowych oraz z trzciny cukrowej zastanawia się czy będą one tak samo praktyczne jak te, których używano dotychczas. Obawy te są jednak bezpodstawne. Pudełka do dań na wynos wykonane z tektury oraz trzciny doskonale spełniają swoją funkcję.
Brązowe pudełka tekturowe typu Lunch Box i China Box są tak wykonane, by zapewnić szczelność opakowania. Wykrawanie z jednego kawałka tektury i boczne klejenie ‘na zakładkę’ sprawiają, że nadają się zarówno do wszelkiego rodzaju makaronów i ryżu z sosami, jak i tradycyjnych dań obiadowych. Górne zamknięcie ‘na haczyk’ sprawia, że pudełko nie otwiera się podczas transportu.
Opakowania tekturowe typu „kurczak duży”, „kurczak mały” i „muszla” dedykowane są do dań suchych: burgerów, nuggetsów, skrzydełek, quesadilli, frytek. Są odporne na nasiąkanie tłuszczem i z powodzeniem zastąpią wszelkie plastikowe pudełka.
Papierowe kubki do zup i pudełka do sałatek mają dedykowane do nich pokrywki. Opakowanie i wieczko mają specjalne zgrubienia i tłoczenia które uniemożliwiają otwarcie się pojemnika. Dodatkowo pokrywki do kubków na zupy mają konstrukcję umożliwiającą odpływ pary wodnej. Dzięki temu zniwelowane jest ‘odskoczenie’ pokrywki i wylanie się zupy.
Lunch Boxy z trzciny cukrowej nie nasiąkają wilgocią ani tłuszczem. Zachowują swoją sztywność nawet do kilku godzin po nałożeniu do nich posiłku. W zależności od wielkości mają jedno lub dwa zamknięcia i pozwalają na bezpieczne dowiezienie dania z restauracji do domu Klienta.
Opakowania z trzciny cukrowej występują też w opcji z możliwością ich zgrzewania. To gwarantuje najwyższą możliwą szczelność.
Czy jest możliwość spersonalizowania opakowań na wynos z papieru?
Jeśli stawiasz na rozpoznawalność Twojej restauracji warto rozważyć wprowadzenie opakowań z nadrukiem. Oferujemy opakowania na burgery, frytki i kurczaki w wybranym przez Ciebie kolorze i z Twoim logo. Skontaktuj się z nami aby otrzymać dedykowaną ofertę.