Jednorazowy talerz obiadowy z trzciny cukrowej

Talerze z trzciny cukrowej

Jednorazowe talerze z trzciny cukrowej są idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących ekologicznych rozwiązań. Są doskonałym zamiennikiem dla talerzy plastikowych i talerzyków papierowych. Coraz częściej zastępuje się też nimi talerze ceramiczne.

 

Produkuje się je z bagassy – czyli pozostałości po tłoczeniu trzciny cukrowej. Pulpa, która pozostaje po produkcji cukru jest rozdrabniana oraz przetwarzana na ekologiczne produkty – nie tylko na talerze, ale również na biodegradowalne miski oraz ekologiczne pojemniki na wynos.

 

Naczynia z trzciny cukrowej są niezwykle sztywne i wytrzymałe – nie chłoną wilgoci (do 12 godzin), co sprawia, że nadają się nie tylko do dań suchych, ale również tych mokrych, tłustych i z sosami. Talerze z trzciny cukrowej są neutralne – nie wpływają na walory smakowe i zapach serwowanych potraw. Są także wyjątkowo odporne na wysokie i niskie temperatury - można na nich odgrzewać posiłki w mikrofalówce i piekarniku lub przechowywać na nich dania w lodówce.

 

Wszystkie te zalety sprawiają, że talerze z bagassy są coraz częściej używane w lokalach gastronomicznych - restauracjach, hotelach i barach szybkiej obsługi. Ekologiczne naczynia jednorazowe są również niezastąpione podczas wszelkich imprez plenerowych – pikników, eventów, spotkań firmowych. Znajdują też zastosowanie podczas bankietów i na przyjęciach gdzie podawane są dania typu finger food. Podczas imprez okolicznościowych (np. wesel, urodzin, chrzcin) używane są do serwowania przysmaków ze „słodkiego stołu” oraz dań z "wiejskiego stołu".

 

W sklepie Pure Planet znajdziesz różne rodzaje płytkich talerzy ekologicznych w różnych kształtach (okrągłe, kwadratowe i owalne) i rozmiarach. Wszystkie są bardzo estetyczne, białe i mają gładką powierzchnię.

 

  • Jednorazowe talerzyki deserowe w rozmiarze 17cm są idealne do serwowania ciast, deserów i innych słodkości. Są też niezastąpione do podawania przystawek oraz podczas degustacji.
  • Talerze średniej wielkości (20 – 23cm) są często używane do sałatek i dziecięcych porcji obiadowych.
  • Talerze obiadowe w rozmiarze 26cm występują w kilku wariantach – jedno, dwu i trzykomorowe. Poszczególne potrawy nie mieszają się ze sobą, co pozwala na estetyczne podanie każdego posiłku.
  • Na talerzach owalnych można serwować nie tylko dania obiadowe. Mogą one pełnić również funkcję pater do przystawek.

 

Talerze z trzciny cukrowej, które oferujemy w naszym sklepie są w 100% naturalne i kompostowalne. Są bezpieczne nie tylko dla zdrowia, ale i naszej Planety. Po użyciu rozkładają się w ciągu kilku miesięcy i nie przyczyniają się do zwiększania ilości niepotrzebnych śmieci.

 

Jeśli szukasz innych ekologicznych rozwiązań, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą jednorazowych talerzy papierowych.

 

 

-10% na pierwsze zakupy

Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o rabatach, ofertach specjalnych i promocjach jako pierwszy!