Koperta na kebab, gyros, knyszę Pure Planet

Opakowania do kebaba, knyszy i gyrosa

 

Kebab, gyros i knysza to jedne z najpopularniejszych street foodowych dań.

Aromatyczne, pieczone mięso z krojonymi warzywami może być serwowane na wiele sposobów.

W wersji fast foodowej podawane jest w przekrojonej bułce i nosi nazwy: pita, knysza i kebab.

Gyrosa natomiast zawija się najczęściej w cienkie placki pita lub serwuje na talerzu z frytkami. Do gyrosa na wynos można także użyć ekologicznych pudełek z trzciny cukrowej.

 

Pita czy knysza?

 

Pita i knysza to bardzo podobne potrawy. Duża, płaska bułka jest nacięta tak, by powstała z niej kieszonka. Nadziewa się ją warzywami, mięsem, polewa sosami i… gotowe.

 

W zależności od naszych upodobań możemy wybierać rodzaj mięsa: kotleta, parówkę, siekane mięso. Do tego warzywne dodatki: czerwoną i białą kapustę, paprykę, cebulę, ogórka, pomidora, konserwową kukurydzę. Całość najczęściej łączą łagodne lub pikantne sosy: czosnkowy, majonezowy, ketchup.

 

Obie potrawy, choć są do siebie bardzo podobne dzielą dwie rzeczy.

Pieczywo  do pity jest cieńsze i twardsze, natomiast knysza podawana jest w grubszej i bardziej puszystej bułce. Na dodatek knysza jest niemalże  kultowym daniem dla rodowitych Wrocławian. Sentyment do niej mają też wszyscy Ci, którzy w latach 90-tych przyjeżdżali do Wrocławia i pamiętają ‘jedyne takie’ knysze, prosto w wrocławskiego Dworca Głównego.

Opakowania do pity i knyszy

 

Do podawania pity i knyszy używa się najczęściej papierowych kopert otwartych z dwóch stron. Wsuniętą w nie potrawę można jeść widelcem powolnie wybierając poszczególne dodatki lub szybko pałaszować odgryzając duże kęsy bez użycia sztućców.

Kebab czy gyros?

 

Spacerując ulicami polskich miast możemy czasem odnieść wrażenie, że przenieśliśmy się do Turcji lub Grecji. Wszystko z powodu popularności dań z tych dwóch południowych państw Europy – kebaba i gyrosa.

 

Nazwy kebab i gyros stosowane są wymiennie, być może dlatego, że potrawy są podobnie przygotowywane. Wszyscy kojarzymy przecież pionowy rożen, na którym powoli obraca się mięso – wieprzowina, cielęcina, baranina lub drób. Spływający od góry tłuszcz sprawia, że jest ono odpowiednio nasączone i nie przypala się. Gdy jest już odpowiednio wypieczone, kawałki mięsa są odcinane specjalnym urządzeniem elektrycznym lub w wersji tradycyjnej – długim nożem. Następnie są od razu szatkowane na kilkucentymetrowe plasterki.

 

Oba dania dzieli jednak zasadnicza różnica – smak! Potrawy pochodzą z różnych państw - gyros z rejonów Grecji, a kebab z rejonów Turcji. Dlatego do mięsa używa się innych przypraw i ziół.

 

Kebab to przede wszystkim typowe dla kuchni arabskiej korzenne przyprawy: kmin rzymski, cynamon, goździki, kardamon i imbir. Dodatkowo gałka muszkatołowa, kolendra, kurkuma, słodka i ostra papryka, czosnek i pieprz czarny. Pochodną kebaba jest shoarma, czyli kebab podsmażony na patelni z różnymi warzywami, najczęściej cebulą, papryką i pieczarkami.

 

Gyros to głównie aromat ziół: oregano, tymianku, rozmarynu i kolendry. Dodatkowo używa się słodkiej papryki, chili oraz czosnku.

Jak podawać kebaba i gyrosa?

 

Kebab i gyros stanowią jedne z najpopularniejszych dań fast food. Ich zaletą jest nie tylko prostota i szybkość przygotowania, ale też wyjątkowy smak soczystego, dobrze przyprawionego i aromatycznego mięsa. Serwują je małe bary na rogu ulicy, food trucki oraz wytworne restauracje. W zależności od tego, gdzie są podawane, używa się różnych, często jednorazowych opakowań i naczyń.

 

W wersji street foodowej kebaba możemy zjeść najczęściej w chlebku typu pita włożonego w papierową kopertę - gładką lub z atrakcyjnymi napisami. Do rozciętego pieczywa wkładane są warzywa z mięsem i sosami.

 

Innym sposobem na podawanie tureckiego przysmaku jest umieszczanie mięsa z frytkami i sałatkami w pionowych, tekturowych pudełkach. W naszym sklepie oferujemy je różnych rozmiarach – opakowania mają pojemności 450, 700 i 750ml. Występują w kolorze białym oraz modnym kraftowym brązie.

 

Grecki gyros podaje się zwykle z sosem tzatziki, pomidorami i frytkami. W wersji na wynos wszystkie składniki zawijane są w płaskie placki typu pita, którą zwija się w rożek. Można włożyć je w podłużne tekturowe pudełka z poziomą perforacją. Umożliwia ona oderwanie górnej części opakowania i komfortowe jedzenie nawet podczas spaceru. Jeśli chcemy serwować to danie z dowozem do Klienta, warto użyć opakowań z trzciny cukrowej. Dzielone na 2 lub 3 komory sprawiają, że poszczególne składniki nie mieszają się ze sobą i nawet po kilkunastu minutach danie wygląda bardzo apetycznie.

 

W wersji restauracyjnej grecki przysmak można podawać na dużych talerzach z trzciny cukrowej. Owalne lub dzielone na 3 komory umożliwiają estetyczne podanie dania razem z dodatkami i sosami.

-10% na pierwsze zakupy

Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o rabatach, ofertach specjalnych i promocjach jako pierwszy!