Babeczki, bezy, tartaletki, cake popsy, ciasteczka, monoporcje, torty, gofry, a nawet lody. To tylko kilka z wyrobów cukierniczych, które możemy znaleźć w wielu witrynach. I o ile spożycie ich na miejscu nie jest problematyczne, ponieważ zawsze podawane są na talerzykach, to zabranie ich ze sobą do domu przez Klientów — już tak. Jeżeli więc dopiero otworzyłeś swoją działalność i zastanawiasz się, w jakie opakowania do cukierni powinieneś się zaopatrzyć, to ten artykuł jest dla Ciebie. Podpowiemy Ci, jakie eko pudełko na ciasto — papierowe czy z trzciny cukrowej — sprawdzi się najlepiej.
Po pierwsze, wybierz takie opakowania do cukierni, które z pewnością pomieszczą Twoje wyroby. Eko pudełka na ciasto (np. papierowe) muszą być jak najbardziej zbliżone wymiarami do konkretnego wyrobu. Zbyt duże nie zapewnią dobrej ochrony produktu, ponieważ będzie się on przesuwał podczas transportu. Może więc z łatwością ulec uszkodzeniu.
Po drugie, zastanów się, czy eko opakowania cukiernicze (papierowe lub inne) ma być gładkie czy z okienkiem. Uniwersalnym wyborem będą te pierwsze. Jednak możliwość zobaczenia tego, co jest w środku, może okazać się sporą zaletą — szczególnie jeśli pakujemy ciasto na prezent albo po prostu zależy nam na podkreśleniu wartości estetycznej naszych wyrobów. Warto więc mieć zarówno te gładkie pudełka, jak i te z okienkiem.
Po pierwsze, podczas wyboru odpowiednich opakowań (np. papierowych), zwróć uwagę, czy posiadają odpowiednie atesty do bezpośredniego kontaktu z żywnością. W naszym sklepie znajdziesz wyłącznie takie eko pudełka na ciasto, więc możesz swobodnie wybierać pod względem estetyki czy wymiarów.
Naszym zdaniem, obydwa rodzaje eko pudełek na ciasta są potrzebne w cukierni. Dlaczego? Ponieważ każde z nich sprawdzi się lepiej w innej sytuacji. Opakowania z trzciny cukrowej są bardzo wytrzymałe i dobrze utrzymują temperaturę. Dzięki temu będą dobrym wyborem podczas wydawania na wynos wyrobów takich jak małe torty czy bento cake. Papierowe natomiast – w przypadku lżejszych i mniej wymagających wyrobów, np. do pakowania muffinek