Talerz - papierowy czy z bagassy?

01.04.20

Kwarantanna daje się nam wszystkim coraz bardziej we znaki. W internecie mnóstwo jest porad czym zająć młodsze dzieci, jak pomóc w samodzielnej nauce tym ciut straszym, jak rozwiązywać konflikty między małżonkami... A ja mam inny probem, do tej pory chyba nigdzie nieopisany... Ostatnio pokłóciły się talerze - te z trzciny, z tymi z papieru. A wyglądało to tak:

 

W naszym magazynie różne talerze stoją dość blisko siebie. Wiecie, regał przy regale... na przeciwko kolejny regał... I tak leżą te talerze, jedne z tektury (klik), drugie z trzciny (klik). Czekają na spakowanie i wyjazd w nieznane, do kolejnych Klientów.

Sytuacja nerwowa, w końcu nie wiedzą co je czeka...

Ta niepewność, co na nich w przyszłości zaserwują...

Do czyich rąk trafią...

Atmosfera się zagęszcza...

Przepychanki, który lepszy, który trwalszy...

Padły nawet niecenzuralne słowa...

Widząc, że konflikty same się nie rozwiążą, wkroczyłam do akcji. Przedstawiam Wam podsumowanie, jakie wspólnie zrobiliśmy rozmawiając o zaletach ekologicznych talerzy (klik).

 

  1. I te z tektury, i te z trzciny są biodegradowalne. Każde z nich zutylizuje się maksymalnie w pół roku. Jeśli wyrzucimy je do śmieci BIO, trafią do przemysłowych kompostowników i rozłożą się jeszcze szybciej. Nawet w 30 dni (!)
  2. Do produkcji talerzy z trzciny używa się włókien powstałych po produkcji cukru trzcinowego.
  3. Talerze z tektury są produkowane z włókna drzewnego, pozyskiwanego z lasów zarządzanych w zrównoważony sposób (w naszym sklepie oferujemy tylko te ze swiadczącym o tym certyfikatem FSC).
  4. Talerze z trzciny są sztywne i odporne na nasiąkanie – idealnie nadają się do serwowania wszystkich dań obiadowych, nawet tych podawanych z dipami, polanych sosami czy z dużą zawartością tłuszczu. Podane na nich posiłki prezentują się elegancko i gustownie. Można ich używać w mikrofalówce, piekarniku, lodówce i zamrażarce.
  5. Talerze z tektury są lżejsze i poręczniejsze. Doceniają to i dzieci, i osoby starsze. Są najtańszą opcją dla imprezy w stylu eko. Można ich używać do ciast, tortów, przekąsek i serwowania dań bufetowych.

 

Jak więc sami widzicie, nie ma wygranych, nie ma przegranych. Zrozumiały to i moje talerze. A ja, jako ich właścicielka, cieszę się tylko, że jak znajdą nowy powód do sporów, to nawet jak się pobiją, to się nie pobiją.

-10% na pierwsze zakupy

Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o rabatach, ofertach specjalnych i promocjach jako pierwszy!