Niezależnie od tego czy prowadzisz restaurację, bar czy food trucka z pewnością spotkałeś się z dylematem, jakich jednorazowych pudełek użyć do pakowania dań na wynos. Opcja dowożenia posiłków jest coraz popularniejsza wśród Klientów. Oczekują oni, by posiłki dojechały świeże, estetycznie zapakowane, a jednocześnie ciepłe. Obserwując aktualne trendy, coraz ważniejszym czynnikiem jest też ekologiczny sposób pakowania oferowanych przez Ciebie dań.
W ofercie sklepu Pure Planet znajdziesz najwyższej jakości ekologiczne opakowania dedykowane do posiłków na wynos. Umożliwią Ci jego bezpieczne zapakowanie, przechowywanie oraz transportowanie. Wykonane są z biodegradowalnych materiałów – trzciny cukrowej (bagassy) oraz tektury. Występują w różnych rozmiarach i kształtach, kolorze białym oraz brązowym.
Zapraszamy do zapoznania się z opisem zalet oraz możliwymi zastosowaniami biodegradowalnych opakowań.
Pojemniki na wynos z trzciny cukrowej produkuje się z bagassy, czyli odpadu po produkcji cukru. Surowiec, który do tej pory był spalany, zostaje wykorzystywany między innymi do produkcji ekologicznych pudełek na wynos. Opakowania z bagassy mają wiele zalet:
- charakteryzują się doskonałą izolacją termiczną - długo utrzymają temperaturę dania
- są bardzo sztywne, a po nałożeniu do nich posiłku nie przemiękają do 12 godzin
- są stabilne – w przypadku dowozu do Klienta można je przewozić ułożone piętrowo
- nadają się do przechowywania dań w lodówce
- można je podgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce
Luch Box, Menu Box, Noodle Box, China box – pod tymi nazwami kryją się najczęściej pudełka tekturowe dedykowane do posiłków na wynos.
Opakowania z tektury, jakie możesz kupić w naszym sklepie:
- zostały wyprodukowane w Polsce
- są wykonane z kartonu typu kraft w modnym brązowym kolorze
- do ich produkcji użyto pierwotnych włókiem celulozowych (a nie papieru pochodzącego z makulatury)
- są wytrzymałe, a jednocześnie biodegradowalne
- można ich używać do pakowania i przewożenia żywności suchej oraz mokrej i tłustej bez konieczności stosowania dodatkowych powleczeń
Jeśli chcesz zapakować zupy na wynos, to polecamy kubki z tektury. Ich ścianki są grube, a górny rant przystosowany do nałożenia szczelnych pokrywek.
To, co łączy powyższe rodzaje opakowań na wynos to fakt, że są bezpieczne dla zdrowia. W przeciwieństwie do opakowań plastikowych lub styropianowych nie wydzielają pod wpływem ciepła i tłuszczu przenikających do pożywienia szkodliwych substancji.
Zarówno pojemniki z bagassy, jak i z tektury są kompostowalne i biodegradowalne. Ulegają szybkiemu rozkładowi i nie zalegają w środowisku dziesiątki lat.
Używanie ekologicznych opakowań ma też dodatkowy pozytywny aspekt. Ludzie są coraz bardziej świadomi, że unikanie plastikowych opakowań to nie tylko chwilowa moda, ale długotrwały trend wynikający z troski o dobro naszej Planety. Jednym słowem – pakując posiłki na wynos w biodegradowalne pojemniki – zyskujesz w oczach Twoich Klientów. Jednocześnie Twoja restauracja postrzegana jest jako nowoczesna i otwarta na nowe, ekologiczne rozwiązania.
Podsumowując – biodegradowalne opakowania z trzciny cukrowej i tektury są doskonałą alternatywą dla pudełek z plastiku i innych tworzyw sztucznych. Są przyjaznym środowisku rozwiązaniem dla firm z branży gastronomicznej oraz dla ich Klientów, którym bliskie są kwestie ochrony naszej przyrody. Jednocześnie szeroka oferta kształtów i pojemności pozwala dopasować pojemnik do oferowanych przez Ciebie dań.
U nas z pewnością znajdziesz pojemnik dopasowany do Twoich potrzeb.