W co pakować jedzenie na wynos?

18.10.20

Niezależnie od tego czy prowadzisz restaurację, bar czy food trucka z pewnością spotkałeś się z dylematem, jakich jednorazowych pudełek użyć do pakowania dań na wynos. Opcja dowożenia posiłków jest coraz popularniejsza wśród Klientów. Oczekują oni, by posiłki dojechały świeże, estetycznie zapakowane, a jednocześnie ciepłe. Obserwując aktualne trendy, coraz ważniejszym czynnikiem jest też ekologiczny sposób pakowania oferowanych przez Ciebie dań.

W ofercie sklepu Pure Planet znajdziesz najwyższej jakości ekologiczne opakowania dedykowane do posiłków na wynos. Umożliwią Ci jego bezpieczne zapakowanie, przechowywanie oraz transportowanie. Wykonane są z biodegradowalnych materiałów – trzciny cukrowej (bagassy) oraz tektury. Występują w różnych rozmiarach i kształtach, kolorze białym oraz brązowym.

Zapraszamy do zapoznania się z opisem zalet oraz możliwymi zastosowaniami biodegradowalnych opakowań.

Opakowania z trzciny cukrowej

Pojemniki na wynos z trzciny cukrowej produkuje się z bagassy, czyli odpadu po produkcji cukru. Surowiec, który do tej pory był spalany, zostaje wykorzystywany między innymi do produkcji ekologicznych pudełek na wynos. Opakowania z bagassy mają wiele zalet:

- charakteryzują się doskonałą izolacją termiczną - długo utrzymają temperaturę dania

- są bardzo sztywne, a po nałożeniu do nich posiłku nie przemiękają do 12 godzin

- są stabilne – w przypadku dowozu do Klienta można je przewozić ułożone piętrowo

- nadają się do przechowywania dań w lodówce

- można je podgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce

Opakowania z tektury

Luch Box, Menu Box, Noodle Box, China box – pod tymi nazwami kryją się najczęściej pudełka tekturowe dedykowane do posiłków na wynos.

Opakowania z tektury, jakie możesz kupić w naszym sklepie:

- zostały wyprodukowane w Polsce

- są wykonane z kartonu typu kraft w modnym brązowym kolorze

- do ich produkcji użyto pierwotnych włókiem celulozowych (a nie papieru pochodzącego z makulatury)

- są wytrzymałe, a jednocześnie biodegradowalne

- można ich używać do pakowania i przewożenia żywności suchej oraz mokrej i tłustej bez konieczności stosowania dodatkowych powleczeń

Jeśli chcesz zapakować zupy na wynos, to polecamy kubki z tektury. Ich ścianki są grube, a górny rant przystosowany do nałożenia szczelnych pokrywek.

To, co łączy powyższe rodzaje opakowań na wynos to fakt, że są bezpieczne dla zdrowia. W przeciwieństwie do opakowań plastikowych lub styropianowych nie wydzielają pod wpływem ciepła i tłuszczu przenikających do pożywienia szkodliwych substancji.

Zarówno pojemniki z bagassy, jak i z tektury są kompostowalne i biodegradowalne. Ulegają szybkiemu rozkładowi i nie zalegają w środowisku dziesiątki lat.  

Używanie ekologicznych opakowań ma też dodatkowy pozytywny aspekt. Ludzie są coraz bardziej świadomi, że unikanie plastikowych opakowań to nie tylko chwilowa moda, ale długotrwały trend  wynikający z troski o dobro naszej Planety. Jednym słowem – pakując posiłki na wynos w biodegradowalne pojemniki – zyskujesz w oczach Twoich Klientów. Jednocześnie Twoja restauracja postrzegana jest jako nowoczesna i otwarta na nowe, ekologiczne rozwiązania.

Podsumowując – biodegradowalne opakowania z trzciny cukrowej i tektury są doskonałą alternatywą dla pudełek z plastiku i innych tworzyw sztucznych. Są przyjaznym środowisku rozwiązaniem dla firm z branży gastronomicznej oraz dla ich Klientów, którym bliskie są kwestie ochrony naszej przyrody. Jednocześnie szeroka oferta kształtów i pojemności pozwala dopasować pojemnik do oferowanych przez Ciebie dań.

U nas z pewnością znajdziesz pojemnik dopasowany do Twoich potrzeb.

-10% na pierwsze zakupy

Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o rabatach, ofertach specjalnych i promocjach jako pierwszy!