Tradycyjne ciasto na makaron ma 4 składniki: wodę, mąkę pszenną, jajka oraz sól. Mąka pszenna zawiera białka, które po kontakcie z wodą wytwarzają silną siatkę glutenową. To dlatego ciasto po wyrobieniu jest elastyczne i daje się formować w przeróżne kształty. Makaron pszenny można spróbować zrobić samemu – na pewno będzie to duża atrakcja dla domowników. Również w coraz większej ilości restauracji można spróbować makaronów wyrabianych „na miejscu”. Problematyczne może być natomiast własnoręczne przygotowanie makaronu dla chorych na celiakię czy osób z nietolerancją glutenu. Całe szczęście w sklepach dostępne są też makarony z mąki sojowej, kukurydzianej, ryżowej i gryczanej. Od kilku lat można też kupić makarony zrobione z zielonego groszku, ciecierzycy lub soczewicy. Mogą one stanowić ciekawe urozmaicenie posiłków nawet wtedy, kiedy ze względów zdrowotnych nie trzeba unikać glutenu.
Dla niektórych narodów makaron to po prostu… makaron. Ale nie we Włoszech… Tam makarony mają chyba wszystkie możliwe kształty. Poznajcie najpopularniejsze z nich:
Spaghetti – okrągły, cienki i dłuuuuuuugi. To od jego nazwy pochodzi słynne danie spaghetti serwowane z sosami: neapolitańskim, carbonara lub bolońskim. Ten makaron to także cichy bohater bajki „Zakochany Kundel”.
Capelli d’angelo – w dosłownym tłumaczeniu to Anielskie Włosy. Długi, bardzo cienki makaron idealny do lekkich zup, których konsystencja nie przytłoczy delikatnych nitek. W Polsce znany jako Gniazdka. Jego odmianą jest makaron Nitki – równie cienki i delikatny, jednak znacznie krótszy.
Tagliatelle, Pappardelle, czyli dla Polaków po prostu… Wstążki. Różnią się od siebie szerokością i regionem pochodzenia. Te pierwsze mają zwykle około 1 centymetra, kolejne są jeszcze szersze. Tagliatele jest typowy dla regionów Emilia-Romagna i Marche, Pappardelle wywodzi się z Toskanii.
Penne to makaron w kształcie rurek skośnie ściętych na końcach. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa pen – czyli pióro, takie do pisania. Żeby nie było za prosto, ma dwie odmiany penne rigate – rurki rowkowane oraz mniej popularną penne lisce – rurki gładkie.
Fusilli – jego nazwa pochodzi od włoskiego archaizmu fusile oznaczającego gwintowaną lufę karabinu. W Polsce przyjęła się nazwa świderki. Widząc kształt tego makaronu nikomu nie trzeba tłumaczyć dlaczego tak się stało.
Farfalle to makaron w kształcie kokardek z ozdobnymi, wachlarzowym wykończeniem. Jest niezwykle dekoracyjny i rozweseli niejedną sałatkę. Jest też rarytasem dla smakoszy – po ugotowaniu ma twardszy środek oraz delikatne brzegi.
Conchiglie i Conchiglioni to makaron w kształcie muszli przypominających porcelanki. Conchiglie to małe muszelki, natomiast Conchiglioni to duże muszle idealne do nadziewania i tworzenia wyjątkowo dekoracyjnych dań.
Canneloni – ma kształt rurek o średnicy 3 do 4 centymetrów. Podobnie jak Conchiglioni nadają się do nadziewania.
Lasagne to szerokie płaty makaronu serwowane najczęściej w postaci zapiekanki z mięsem, sosem pomidorowym i beszamelowym.
Ravioli to makaron w formie kwadratowych poduszek, a Tortellini przypomina kształtem tradycyjne polskie uszka. Trudno powiedzieć gdzie przebiega subtelna granica pomiędzy makaronem a pierożkiem. Tak czy inaczej – smakują wyśmienicie!
Przyzwyczailiśmy się, że makaron jest bladożółty. Jednak już od jakiegoś czasu w sklepach nasz wzrok przyciągają makarony w różnych kolorach - czarnym, czerwonym i zielonym. Swoją barwę zawdzięczają dodatkom takim jak pieprz, pomidory, szpinak czy wspomniany już zielony groszek. Nie dość, że na talerzu przyciągają wzrok nietypowym wyglądem, to jeszcze wyśmienicie smakują!
Dania makaronowe są uwielbiane chyba przez wszytskich. Niemal nieograniczone możliwości łączenia ich z warzywami i sosami sprawiają, że bardzo często występują w restauracyjnych kartach dań. Dużą popularnością cieszą się różne rodzaje spaghetti, zapiekanki i sałatki makaronowe. W naszej ofercie znajdziecie pojemniki z trzciny cukrowej i oraz tekturowe opakowania idealne do zapakowania makaronów na wynos.
Pojemniki z trzciny cukrowej są przyjazną alternatywą dla plastikowych i styropianowych opakowań. Nałożone do nich dania długo utrzymują swoją temperaturę. Samo opakowanie nie nasiąka wilgocią i długo pozostaje sztywne. Nadaje się też do odgrzania potrawy w piekarniku lub mikrofalówce. W zależności od rodzaju potrawy możesz wybrać pomiędzy jedno lub dwukomorowym pudełkiem. Mnogość rozmiarów i kształtów sprawia, że z pewnością znajdziesz opakowanie idealne dla serwowanych przez Twoją restaurację makaronów.
W pełni ekologiczne i kompostowalne opakowania tekturowe doskonale nadają się do serwowania dań na wynos. Fakt, że są produkowane ze świeżych włókien drzewnych sprawia, że są dużo sztywniejsze niż te wyprodukowane z makulatury. Dostępne są w kilku rozmiarach: 500ml., 750ml. i 1600ml.
Kolejnym rozwiązaniem są miski natryskiwane od wewnątrz PE lub PLA. Cieńkwa warstwa powleczenia gwarantuje ich nieprzemakalność i nienasiąkliwość nawet do kilkunastu godzin.