Serwowanie żywności to nie tylko umiejętności kulinarne. To także sposób podania, higiena pracy oraz estetyka. Ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku food trucków, ponieważ opakowania muszą być wystarczająco duże, wytrzymałe oraz wygodne w użytkowaniu — zarówno z punktu widzenia Klienta, jak i Twojego. Jakich produktów szukać i które są naprawdę niezbędne? Czym się kierować podczas zakupu? Dlaczego to takie ważne? Na te pytania odpowiemy w dzisiejszym wpisie.
Mobilne restauracje na kółkach, czyli Food Trucki to niesłabnący trend w sprzedaży posiłków na wynos. To samochody spotykane na ulicach, przy Beach Barach, a w sezonie na zlotach Food Trucków. Wachlarz oferowanych przez nie dań jest bardzo szeroki. Począwszy od burgerów z frytkami, przez kebab i noodle boxy po dania kuchni meksykańskiej lub indyjskiej. W takich mobilnych punktach nie ma możliwości by korzystać z tradycyjnej zastawy, dlatego z pomocą przychodzą jednorazowe naczynia i opakowania.
Przede wszystkim – dopasowane do jedzenia, które podajesz. Tylko w ten sposób Twoja praca w food trucku będzie prosta i szybka, a Klienci nie będą denerwować się z powodu niedopasowanych, otwierających się pudełek, np. na burgera, kebab czy noodle. Dlatego nigdy nie wybieraj opakowań, które są za duże, za małe lub przeznaczone do innego typu żywności. Powinny być wygodne do trzymania i otwierania bez ryzyka uszkodzenia zarówno samego pudełka, jak i jedzenia. To bardzo istotne pod względem komfortu Klientów, a co za tym idzie — również uzyskania dobrych recenzji.
Co więcej, opakowania do food trucka powinny być wykonane z materiałów, które nie wpływają na smak jedzenia, utrzymują ich temperaturę i nie rozmiękają szybko. Warto więc zainwestować w produkty ekologiczne – z materiałów takich jak trzcina cukrowa czy tektura pokryte np. tłuszczoodporną powłoką.
Zwykle każdy food truck specjalizuje się w jednym rodzaju kuchni. Jednak są takie wydarzenia, które w jedno miejsce przyciągają Klientów o różnych gustach. To coraz popularniejsze Zloty Food Trucków podczas których możemy spróbować dań z różnych regionów świata. Cieszą się dużym powodzeniem podczas wypadów większą grupą znajomych lub rodziców z dziećmi. Dzięki bardzo szerokiej ofercie oferowanych wtedy dań, każdy może wybrać coś dla siebie, a posiłek spożyć w wydzielonej strefie ze stołami i ławkami. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą jednorazowe naczynia z trzciny cukrowej lub tektury. Dzięki różnym rozmiarom i rodzajom talerzyków lub tacek każdy właściciel mobilnego punktu znajdzie odpowiedni dla jego dań produkt.
Opakowania takie jak kubki na napoje, pudełka na sałatki, opakowania na frytki czy pojemniki na zupy to przedmioty, które dobiera się do swojego menu. Są jednak takie produkty, które muszą znajdować się w każdym food trucku. Są to oczywiście serwetki, słomki, sztućce i patyczki. Te drobiazgi na pierwszy rzut mogą wydawać się nieistotne, ale odgrywają bardzo ważną rolę — dbają o higienę spożywania posiłków.
Kupując opakowania do swojego food trucka, kieruj się ekologią — nie tylko ze względu na środowisko, ale również jedzenie, które serwujesz oraz szacunek do Klienta. Pamiętaj, że muszą być wygodne w użytkowaniu dla wszystkich, a więc także dla Ciebie i Twoich pracowników. A jeżeli obecnie poszukujesz takich produktów, to zajrzyj na naszą stronę!