Poke Bowl na wynos - nowoczesny trend

14.03.24

W ostatnich latach dania inspirowane kulturą i kulinariami z różnych stron świata cieszą się ogromną popularnością — również wśród polskich konsumentów. Poke Bowl zdecydowanie należy do trendów, które podbijają serca smakoszy na całym świecie. Zastanawiasz się, czym jest i czy warto wprowadzić go do menu w Twojej gastronomii? W takim wypadku zapraszamy do lektury!

Poke Bowl: spotkanie kuchni japońskiej i hawajskiej

Korzeni tego dania należy szukać w Kraju Kwitnącej Wiśni — klasyczne połączenie ryżu, warzyw i surowej ryby jest tam popularne nie tylko w formie sushi. "Poké" oznacza "pokrojony na kawałki", co doskonale opisuje esencję tego dania — pokrojone w kostkę surowe ryby, mięso lub tofu, serwowane na bazie ryżu z dodatkami. Poke Bowl szczególną popularnością cieszy się na Hawajach — od lat podbija serca surferów szukających pożywnego, lecz lekkiego posiłku.

Czego nie może zabraknąć w Poke Bowl?

Aby stworzyć autentyczne danie w hawajskim stylu, niezbędne są następujące składniki:

- surowa ryba: najczęściej używa się tuńczyka lub łososia, choć z powodzeniem można zastąpić je np. panierowanym kurczakiem, krewetkami, a nawet pokrojonym w kostkę, marynowanym tofu,

- ciepły ryż, który służy jako baza dania,

- sos: sojowy, wasabi, chili, a nawet mango chutney czy inne egzotyczne propozycje dodają Poke Bowlom głębi smaku,

- kolorowe warzywa: marchewka, awokado, papryka, pomidor, ogórek, wakame, edamame, nasiona sezamu – ważne, aby świetnie się prezentowały i zgrywały się smakowo z kompozycją!

Ekologiczne pakowanie — jak podawać Poke Bowl na wynos?

Prezentacja

-10% na pierwsze zakupy

Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o rabatach, ofertach specjalnych i promocjach jako pierwszy!

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl