W ostatnich latach dania inspirowane kulturą i kulinariami z różnych stron świata cieszą się ogromną popularnością — również wśród polskich konsumentów. Poke Bowl zdecydowanie należy do trendów, które podbijają serca smakoszy na całym świecie. Zastanawiasz się, czym jest i czy warto wprowadzić go do menu w Twojej gastronomii? W takim wypadku zapraszamy do lektury!
Korzeni tego dania należy szukać w Kraju Kwitnącej Wiśni — klasyczne połączenie ryżu, warzyw i surowej ryby jest tam popularne nie tylko w formie sushi. "Poké" oznacza "pokrojony na kawałki", co doskonale opisuje esencję tego dania — pokrojone w kostkę surowe ryby, mięso lub tofu, serwowane na bazie ryżu z dodatkami. Poke Bowl szczególną popularnością cieszy się na Hawajach — od lat podbija serca surferów szukających pożywnego, lecz lekkiego posiłku.
Aby stworzyć autentyczne danie w hawajskim stylu, niezbędne są następujące składniki:
- surowa ryba: najczęściej używa się tuńczyka lub łososia, choć z powodzeniem można zastąpić je np. panierowanym kurczakiem, krewetkami, a nawet pokrojonym w kostkę, marynowanym tofu,
- ciepły ryż, który służy jako baza dania,
- sos: sojowy, wasabi, chili, a nawet mango chutney czy inne egzotyczne propozycje dodają Poke Bowlom głębi smaku,
- kolorowe warzywa: marchewka, awokado, papryka, pomidor, ogórek, wakame, edamame, nasiona sezamu – ważne, aby świetnie się prezentowały i zgrywały się smakowo z kompozycją!
Prezentacja